beleef le marche

 

Het best bewaarde geheim van Italië; zo wordt de regio Le Marche vaak genoemd. En zelfs de New York Times noemt de Marken "The Tuscany of the Future".

 

Le Marche is nog niet overladen met toeristen en dat betekent dat je hier bijzondere pareltjes kunt ontdekken. Dat ene gezellige restaurantje waar de lokale bevolking tussen de middag gaat eten, dat eeuwenoude pleintje waar de laatste roddels worden uitgewisseld of de gezellige dorpsfeesten.

 

Maar er zijn wel duizend redenen om Le Marche te bezoeken; de vele natuurgebieden, historistische steden en de prachtige stranden… Om het je alvast gemakkelijk te maken; onze top 7 van Le Marche.

top 7

 

1. strand en zee

De kustlijn van Le Marche is meer dan 170 kilometer lang en heeft prachtige zand- en kiezelstranden. Fortuna Verde ligt op 15 kilometer korte afstand van de Adriatische kust en haar vele mooie en gezellige badplaatsen, zoals bijvoorbeeld Grottammare, San Benedetto del Tronto en Cupra Marrittima. Ook is het leuk om eens een dagje de stranden van Sirolo te bezoeken. Hier vind je prachtige klifrotsen en kiezelstranden in natuurpark Monte Conero.

 

TIP voor ouders

De Adriatische zee wordt heel langzaam dieper waardoor kinderen veilig kunnen spelen en zwemmen. Op de stranden kun je ligbedjes en parasols huren. Wees wel op tijd want in juli en augustus kan het erg druk zijn op de stranden.

 

 

2. wijnen en streekproducten

Italië is wereldberoemd om haar goede wijnen. En ook in de regio Le Marche worden veel bijzondere wijnen geproduceerd, zoals de witte Verdicchio en Pecorino of de rode Rosso Piceno. Bij ons in de buurt zijn dan ook veel lokale cantina’s waar je heerlijke wijnen kunt proeven en kopen. Op loopafstand van Fortuna Verde ligt een producent van biologische wijnen: een absolute aanrader.

We organiseren zelf wijnexcursie ‘s om je kennis te laten maken met de mooiste wijnen.

 

En bij een lekker wijntje hoort natuurlijk ook iets te eten. Le Marche is trots op haar regionale producten: zoals heerlijke salami's, kazen en olijfolie.

 

 

3. cultuur

Cultuur, cultuur en nog meer cultuur. De lange geschiedenis van Le Marche gaat terug naar overheersing door de Piceners, de Romeinen, de Franken, de Pauselijke macht en Napoleon. De streek diende bovendien eeuwenlang als toeleverancier van druiven, graan en olijven voor Rome. Van deze geldstromen werden vervolgens vele kerken, palazzo’s, theaters en andere imposante gebouwen gebouwd. Le Marche heeft dan ook de hoogste dichtheid qua musea en pinacotheken van heel Italië.

 

Onderstaande steden zijn een bezoekje meer dan waard:

 

Ascoli Piceno (35 km)

Deze prachtige stad is mogelijk nog ouder dan Rome en de best bewaarde stad van Le Marche. Het historische centrum heeft een plein van travertine, een grijzige steen dat lijkt op marmer. Deze stad met imposante pleinen en haar vele torens ontdek je het beste te voet. Drink na afloop zeker een Anisetta (anijslikeurtje) bij Café Meletti op Piazza del Popolo. “Once a spot for the likes of Ernest Hemingway and Jean-Paul Sartre”, aldus the Lonely Planet.

 

Fermo (35 km)

Deze stad ligt zo’n 10 kilometer van de Adriatische kust en heeft een statig historisch centrum. In het gezellige stadscentrum zijn leuke winkeltjes en op het Piazza del Popolo is het in de zomer gezellig flaneren. Ook is er in de zomer wekelijks een avondmarkt.

 

Loreto (74 km)

Een wereldberoemd bedevaartsoord waar elk jaar duizenden pelgrims komen. Volgens een legende staat hier namelijk het huis waar Maria geboren werd. Het huis zou in de dertiende eeuw vanuit Nazareth door engelen naar Loreto zijn verplaatst. Nu staat het huis in de prachtige Basicilca delle Casa.

 

Macerata (80 km)

Een grote en gezellige studentenstad, maar vooral beroemd vanwege haar prachtige openlucht theater. Jaarlijks is er een operafestival dat vanuit de hele wereld operaliefhebbers trekt.

 

 

4. shopping

In Le Marche zitten veel kleinschalige en ambachtelijke bedrijven die prachtige leren tassen, schoenen en kleding fabriceren. Ook de beste Italiaanse merken hebben in deze regio hun fabrieken staan. Grote namen zoals Hugo Boss, Armani, Naturino, Prada en Tod’s. Deze merken hebben in de buurt van Fortuna Verde outlet stores waar je voor lage prijzen kunt shoppen. Uiteraard hebben we de beste adressen voor je beschikbaar.

 

Voor de kleine marktjes met onder andere streekproducten en lederwaren kun je terecht op de markten in omliggende dorpen.

 

Dinsdag: San Benedetto del Tronto

Woensdag: Ascoli Piceno, Macerata, Montalto delle Marche

Donderdag: Offida

Vrijdag: San Bendetto del Tronto

Zaterdag: Civatanova Marche

 

Ook zijn er regelmatig leuke rommel- en antiekmarkten in de omgeving, zoals:

 

Ascoli Piceno: derde zaterdag en zondag van de maandag

Civatanova Marche: vierde zondag van de maandag

Fermo: iedere donderdagavond in juli en augustus

 

 

5. festivals en evenementen

In Le Marche houdt men van een feestje en er worden dan ook het hele jaar veel festivals georganiseerd. Uiteraard in combinatie met een hapje en drankje want je bent tenslotte in Italië. Vooral in de zomer zijn er veel lokale feesten. Middeleeuwse feesten, oogstfeesten of feesten ter ere van mosselen, kastanjes, truffels of wijn… Het dorpsplein is vaak het middelpunt dus schuif gezellig aan bij de lange tafels en geniet samen met de dorpsbewoners van lokale producten en wijnen. Gegarandeerd veel gezelligheid en een unieke belevenis.

 

Een paar aanraders:

 

Divino in Vino

Tijdens dit wijnfeest in Offida staat hele dorp in het teken van wijn. Wijnhuizen uit de omgeving komen naar de enoteca en bieden daar hun wijnen aan.

 

La Quintana

In Ascoli Piceno vindt de laatste zondag van juli/eerste zondag van augustus het ridderfeest ‘La Quintana’ plaats. Het steekspel van de Quintana dateert nog uit de Middeleeuwen. Circa 1.500 personen doen mee aan deze folkloristische optocht met ridders, uitgedoste edelvrouwen, ruiters en valkeniers.

 

Festa Medievale

In Cossignano vieren ze het ‘Festa Medievale’: een heel bijzonder Middeleeuws feest.

 

La notte delle streghe e dei folletti

Montalto delle Marche viert half augustus jaarlijks de ‘Nacht van de Heksen en de Kabouters’. Een geweldig sprookjesfeest voor jong en oud.

 

 

 

6. nationaal park monti sibillini

Dit nationaal park is onderdeel van de Apenijnen en biedt ontzettend veel verschillende outdoor mogelijkheden; je kunt er bijvoorbeeld prachtig fietsen, wandelen en paardrijden. Maar het is ook het mekka voor liefhebbers van paragliden. Je kunt het park zelfstandig ontdekken, maar er zijn ook begeleide tochten te maken. In de lente is de Piano Grande bedekt met een tapijt van veldbloemen: klaprozen, korenbloemen en bloeiende linzen. Een adembenemende bloemenzee!

 

 

 

7. grotte di frasassi

Maar liefst één van de grootste grotten ter wereld en op zo’n twee uur afstand van Fortuna Verde. De grotten werden bij toeval in 1971 ontdekt door een groep klimmers. Er is een 1,5 kilometer lange route en er worden meertalige rondleidingen gegeven.

 

la dolce vita, la serenissima, il belpaese… these phrases merely scratch the surface of a country that has beguilded visitors since the days of the grand tour and beyond.

(the travel book, lonely planet, 2004)

telefoon 0039 342 944 1510

 Contrada Fiorano 20

63067 Cossignano (AP)

Italia

info@fortunaverde.com